In het voorjaar krijg ik de kriebels om een aantal klusjes in huis nu eindelijk eens aan te pakken. Na de lange en koude winter, waar niemand veel zin heeft om te beginnen aan de echt grote schoonmaakklussen, moet het nu echt gebeuren: de ramen eens goed onder handen nemen. Regen, sneeuw, wind en vuil laten hun sporen na en deze week vat ik de koe bij de horens!

Cif Glas & Interieur Reiniger De ramen zien er echt vreselijk uit. Met het koude weer van de afgelopen maanden heb ik het een beetje laten zitten. Dat zie ik nu. Hoog tijd om de ramen van buiten én van binnen eens grondig te reinigen. Omdat het buiten zo ongezellig was, steken we wat vaker de open haard aan en ook een kaarsje branden is in die donkere maanden routine geworden. Het zorgt er wel voor dat de ramen binnen extra snel vuil worden. En aan de buitenkant? Nog veel erger! De barre weersomstandigheden zijn goed af te lezen aan de ramen. Ook hier moet ik flink aan de slag!

Grondig soppen en lappen van ramen

Ik neem dan ook het liefst een goed glasreinigingsmiddel om het vuil en stof goed voorbereid te lijf te gaan. Het vertrouwde Glassex doet wonderen maar voor het grondige sop- en lapwerk gebruik ik graag Cif Glas- en interieurreiniger. Zeker voor zo’n eerste grote beurt na de winter hou ik ervan de klus goed aan te pakken. En omdat er 5 liter in zit, hoef ik niet op een dopje meer of minder te kijken.

Streeploze ramen met Cif Glasreinigingsmiddel

Eerst maar eens flinke emmer met warm water en een paar dopjes Cif vullen. Ik spons de ramen buiten flink nat af om het grove vuil te verwijderen. Daarna doe ik diezelfde handeling nog eens met een iets minder natte spons. En dan is het zaak om mooie, streeploze ramen te krijgen. Met trekker en zeem. Zorg er vooral voor dat je de houten kozijnen ook goed droogt. Zo voorkom je dat er vocht in het houtwerk trekt en dat komt de levensduur van verf en hout ten goede. Met de ramen binnen hanteer ik ongeveer dezelfde procedure. Daar komt echt heel veel vuil vanaf!

Ik gebruik graag een goede zeem (natuur zeemvel). Zo’n leren zeem is gemaakt van schaap- of lamshuid. Volgens mij is er niets wat beter droogt dan zo’n lapje. Het neemt veel vocht op en gaat, als je er goed mee omspringt, best lang mee. Ze zijn wel wat duurder dan andere kunstvezeldoekjes maar een goed glasreinigings-product en een sterke zeem geven mij de beloning waar ik het allemaal voor doe: schone, streeploze ramen!