We willen allemaal toch een schoon toilet?

De wc is toe aan een grondige poetsbeurt ! In een gezin waar het toilet een drukbezocht plekje is, vind ik het belangrijk deze goed schoon te houden. Niet alleen omdat dit er fris uitziet, maar ook omdat ik wil dat het toilet zo hygiënisch mogelijk schoon is, zeker in de winterperiode waarbij je zomaar allerlei nare virussen of bacteriën oploopt. Besmetting voorkomen is beter dan genezen! Dus, gewapend met huishoudhandschoenen en een heet sopje: óp naar het kleinste kamertje in huis!

Niet het allerleukste klusje in huis, maar het moet gebeuren! Ik heb een lekker warm sopje gemaakt met een allesreiniger zoals die van Andy of Ajax. Hiermee kun je het toilet, de muren en de vloer afdoen. ’t Wordt er goed schoon van en het ruikt daarna voor lange tijd lekker fris. Maar ik begin met het echte karwei: de toiletpot. Dat is de plek waar ik het meeste van gruwel maar waarvan ik weet dat deze goed schoon moet zijn. Ik trek het toilet eerst goed door en gooi daarna een flinke scheut van de allesreiniger in de pot. Ik zet de wc-borstel in de pot, zodat de zeep goed in de borstelharen trekt en dus reinigt.

Sanitairontkalker CIF

Terwijl ik dit een tijdje laat inweken, neem ik met een lekker zacht huishouddoekje die in het sopje zit de muren af, in ieder geval tot en met de hoogte van het toilet en als ik heel veel tijd en zin heb ook nog een stukje hoger. Ook de wastafel en de prullenbak neem ik af. Als dat klaar is, borstel ik het toilet goed uit met de wc-borstel. Flink onder de randen door en ook het gedeelte wat normaal onder water staat, geef ik een grondige borstelbeurt. Als ik het idee heb dat er veel kalkaanslag zit, neem ik een sanitairontkalker zoals die van Cif bijvoorbeeld. De ontkalker laat ik 5-10 minuten inwerken en daarna borstel ik de pot nog eens grondig om het toilet vervolgens door te spoelen. De borstel spoel ik goed af met het doorspoelwater. Zó, het klusje is al bijna geklaard.

Nu neem ik weer het doekje, uitgespoeld in het sopje en maak het handvat van de borstel schoon, het doorspoel mechanisme en de buitenkant van de wc-pot, inclusief de deksel. Ik neem een wc-reiniger, ik hou van de geur van lavendel, dus kies ik voor WC-Eend Lavendel Fresh, en spuit deze royaal onder de randen. Ook nog een scheutje bij de wc-borstel zodat die lekker blijft ruiken.

Schoon toilet

Vervolgens pak ik een dweiltje en neem met het sopje ook nog de wc-vloer af. Het liefste voeg ik voor dit klusje nog een scheutje chloor toe want hiermee elimineer ik de laatste bacteriën op de vloer en blijven de voegen tussen de tegels er helder uitzien. Een hele klus die ik zeker twee keer per week herhaal want ik wil er zeker van zijn dat het toilet er altijd schoon bijstaat. Tussendoor borstel ik nog een keer extra en spuit ik een paar keer per week wat wc-reiniger in de pot. Ik doe er alles aan om enge buikgriepjes en andere virusjes zover mogelijk bij ons vandaan te houden. Nu maar hopen dat iedereen zijn handen wast na het toiletgebruik………