Het milieu is nogal een ding tegenwoordig. Terwijl regeringen en overheden zich druk maken over CO2-uitstoot en sjoemelsoftware van auto’s, ben ik op mijn eigen manier bezig onze aarde zo min mogelijk te vervuilen. En daarvoor blijf ik dichtbij huis: de was. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is mijn motto. Dus was ik bergen wasgoed, op bij voorkeur lagere temperaturen, met een ecologisch wasmiddel.

Wasmiddel goed voor milieu en huid

Ik herinner me dat mijn moeder vroeger met Klok waste; in die tijd het enige wasmiddel zonder fosfaten, dus beter voor het milieu. Ik weet nog dat bij sluizen en andere waterkeringen steevast enorme schuimbergen te zien waren. Volgens de milieudeskundigen zijn dit fosfaten die door het gebruik van waspoeder in het oppervlaktewater terecht komen en door de stroming van water schuim veroorzaken. Ik vond het als kind vooral een spectaculair gezicht, zonder de achtergrond te kennen. Maar tegenwoordig weet ik beter: een ecologisch -, of ‘groen’ wasmiddel is beter voor het milieu.

Wasmidel en babyhuid

Neutral Fijn WasmiddelGelukkig is er genoeg keuze en zijn de prijsverschillen tussen een ecologisch wasmiddel en een gewoon wasmiddel niet meer zo groot. Een andere reden waarom mensen kiezen voor een ecologisch wasmiddel is allergieën, eczeem en een gevoelige huid. Zeker met baby’s en kinderen ben je voorzichtiger als het gaat om je wasmiddel. In deze producten zit meestal minder zeep en toevoegingen. Dat zijn vaak juist de ingrediënten waar je overgevoelig voor kunt zijn en die klachten zoals irritatie en jeuk kunnen geven.

Ecologisch of dermatologisch?

Persil Eco PowerEr zijn verschillende merken vloeibare wasmiddelen die ecologisch zijn en het milieu ontzien. Dat betekent niet automatisch dat deze wasproducten zacht zijn voor je huid. Dat is een kwestie van uitproberen en een keuze maken tussen een milieuvriendelijk middel en een huidvriendelijk middel. Nu denk ik dat je er wel een beetje vanuit mag gaan dat een huidvriendelijk wasmiddel waarschijnlijk geen grote belasting vormt voor het milieu. Is het zacht voor je huid, dan zeker ook voor het milieu! Een wasmiddel van Neutral is dermatologisch getest. Een ecologisch wasmiddel zoals Persil Eco Power is volgens de fabrikant 100% afbreekbaar maar ik lees niets over dermatologische eigenschappen. Het is dus zaak de etiketten van vloeibare wasmiddelen en waspoeders goed te lezen voordat je een wasmiddel koopt. Zorg hebben voor je huid én het milieu kost echt niet veel!