Biologish wassen is altijd beter!

Het milieu is tegenwoordig een actueel onderwerp in het journaal. Verschillende landen proberen verdragen af te sluiten om ons wereldje zolang mogelijk ‘schoon’ te houden. Nu ben ik niet echt een milieufreak, maar ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met ons kwetsbare milieu. In onze huishouding, bij onze aankopen én dus ook met het schoonmaken van ons huis en de was. Volgens mij zijn hele generaties opgegroeid met Biotex; hét wasmiddel waar onze moeders katoenen luiers en sportsokken in lieten weken om ze toch in elk geval een beetje schoon te krijgen! Voor zover ik me dat herinner is dit altijd een biologisch wasmiddel geweest.

BIOnyx Vloeibaar WasmiddelBiotex is een merk dat alle ontwikkelingen in ons milieu heeft overleefd; nog steeds gebruik ik het om de iets vuilere was in te weken. Net als mijn moeder en mijn oma. Maar nu en dan probeer ik ook een ander merk dat zegt zuiniger om te springen met het milieu. In al deze wasmiddelen zitten blijkbaar enzymen die op een natuurlijke manier een vlek oplossen en er dus voor zorgen dat m’n wasje schoon en stralend uit de wasmachine komt. BIOnyx is een merk dat ik recentelijk uitprobeerde en wat een goed resultaat opleverde. Nu is het wel zo dat ik geleerd heb om de was van te voren ‘vlekvrij’ te maken, dus nog voordat ik de kleren in de machine stop, heb ik met klassieke middeltjes zoals Ossengalzeep of groene zeep, de vlekken al verwijderd. Of laat ik hele vuile kleding een tijdje in de Biotex weken; eerlijk is eerlijk, die methode van vele generaties vóór ons, werkt echt!

Klok Afwasmiddel

Allergisch voor zeep?

Nu zag ik dat er naast biologische wasmiddelen ook andere biologische schoonmaakproducten verkrijgbaar zijn. Het gaat me een beetje ver om al deze schoonmaakmiddelen te proberen maar het Eco-afwasmiddel van Klok sprak me in het bijzonder aan omdat ik al een tijdje last heb van een gevoelige huid aan mijn handen. Waarschijnlijk ben ik wat allergisch voor schoonmaakproducten waar ongetwijfeld nogal wat agressief spul in zit. Parfum en kleurstoffen denk ik. Niet iets voor poezelige handjes.

 

Afwasmiddel zonder parfum

Het afwasmiddel staat alweer een tijdje op ons aanrecht en ik heb echt het gevoel dat mijn handen minder te lijden hebben. En…. het afwasmiddel lost alle vettigheid goed op, dus het werkt! De geur is niet opdringerig, en na afloop van een afwasje voelen mijn handen minder droog aan en is de huid niet rood en jeukend. Ik loste dat op met flink wat handcrème na de afwas. Nu merk ik dat dit niet meer nodig is sinds ik dit biologische afwasmiddel in huis heb. Prettig gevoel dat ik hiermee ook nog iets voor het milieu doe maar het ging me vooral om mijn eigen zere handen!